Eenn overzicht van geselecteerde projecten en werken tussen 2020 en 2025.

2022–2025 | Oskarte.n
Oskarte.n is een doorlopend observatieproject waarin de spontane objectcomposities van mijn zoon Oskar worden benaderd als esthetische en conceptuele gebaren. Als ouder én kunstenaar beschouw ik deze vergankelijke composities niet als willekeurig spel, maar als proto-artistieke handelingen die voortkomen uit belichaamde cognitie en materiële nieuwsgierigheid.
Mijn curatorschap begint pas achteraf: ik ken titels toe, schets contexten en ontwikkel interpretatiekaders die balanceren tussen kritische theorie en subtiele ironie. Het kind verschijnt hier niet als leerling van de kunst, maar als onbewuste auteur — opererend op de grens van impuls en structuur, tussen wereldverkenning en wereldschepping.








2020 | DRC Badminton Club
In reactie op de COVID-19-lockdown en met steun van de Stroom Den Haag Promise-subsidie, initieerde ik de Democratic Republic of Congo (DRC) Badminton Club — een conceptuele verstoring van traditionele clubstructuren tijdens quarantaine. Het project begon met een simpele hernoeming van mijn atelier (DCR) naar DRC, en de bouw van een sculpturair badmintonveld op het dak: een doorgesneden net, overeind gehouden door met beton gevulde emmers, stil gepresenteerd tegen de skyline van Den Haag.
Een onverwachte wending volgde toen het algoritme van Facebook de club lokaliseerde in Goma, een stad geteisterd door aanhoudende burgerconflicten. In plaats van deze fout te corrigeren, liet ik de fictie haar gang gaan. Een WiFi-netwerk genaamd DRC Badmintonclub, zichtbaar voor apparaten in Goma, werd een stille maar aanhoudende aanwezigheid — een digitaal monument waarmee dagelijks tientallen mensen onbewust verbinding maken.
Wat begon als een ruimtelijk en taalkundig experiment, groeide uit tot een open gebaar van solidariteit. Zonder partij te kiezen of gezag te claimen, erkent het werk gedeelde kwetsbaarheid over grenzen heen. Het net fungeert tegelijk als barrière en als verbinding, gespannen tussen symbolische coördinaten: Goma, als plek van fragiliteit, en Den Haag — stad van vrede, internationaal recht en het Internationaal Strafhof.
Het werk verzet zich tegen vaste betekenissen. Het functioneert als sculpturale fictie, poëtische infrastructuur en toevallig gedeeld domein — uitnodigend tot herinterpretatie via mislezing, verplaatsing en collectieve projectie.

2019 | Jeder Mensch een Schoonmaker
Jeder Mensch een schoonmaker werd in opdracht van Gallery West (Den Haag) geschreven. In deze essayachtige tekst reflecteer ik op de rol van kunst tijdens de COVID-19-crisis, aan de hand van herinneringen, observaties en publieke ruimte.
De tekst onderzoekt hoe beperking verbeelding oproept, en pleit voor een kunstonderwijs waarin het alledaagse leven, pedagogiek en artistieke praktijk samensmelten tot gelijkwaardige betekenisvelden.
📖 Lees de volledige tekst op:
http://www.westdenhaag.nl/thuistezien/70
